Medische Encyclopedie – Apotheek De Veenhorst – Staphorst

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Carnitinedeficiëntie

Inhoud

Carnitinedeficiëntie

Wat is carnitinedeficiëntie?

Uw lichaam heeft energie nodig om goed te werken. Het lichaam haalt energie uit voedsel en slaat een deel op als vet. Vet is nodig om uw lichaam energie te geven als u even niet hebt gegeten.

Vet kan worden afgebroken in uw cellen zodat energie weer vrijkomt. Hiervoor is carnitine nodig. Carnitine is een aminozuur, een bouwsteen van een eiwit. Het komt voor in eten en uw lichaam kan het zelf maken met andere aminozuren.

Bij carnitinedeficiëntie (tekort aan carnitine) kan uw lichaam niet genoeg energie opwekken uit vet door een probleem met carnitine.

 • Bij primaire carnitinedeficiëntie kan uw lichaam carnitine niet goed vervoeren. Hierdoor komt carnitine niet op de goede plek in uw cellen om te werken.
 • Bij secundaire carnitinedeficiëntie verliest uw lichaam te veel carnitine of neemt uw lichaam het niet goed op. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij dialyse. Of bij andere (erfelijke) ziektes, vooral bij kinderen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Nee. Carnitinedeficiëntie is erfelijk en is niet te genezen. Maar er kan wel iets worden gedaan tegen de klachten.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Uw arts kan levocarnitine voorschrijven. Levocarnitine is de actieve vorm van carnitine. Door extra levocarnitine aan uw lichaam te geven, komt er genoeg carnitine op de goede plek. Zo kan uw lichaam vetten weer goed energie maken uit vetten en worden de klachten minder.